thought-catalog-BlGmdY18CFQ-unsplash

Opleiding tot psychiater

Ben je arts en wil je een deskundige, bevlogen psychiater worden met oog voor de wereld? Volg dan de psychiatrie-opleiding van GGZ inGeest.

Hoe lang duurt de opleiding?
De opleiding tot psychiater duurt in totaal 4,5 jaar en is opgebouwd in stages van minimaal 6 maanden en maximaal 1 jaar. Binnen de grenzen die HOOP (het landelijke opleidingsplan psychiatrie) stelt, kan je als AIOS de accenten binnen de opleiding mede bepalen.

De eerste 2,5 jaar: het algemene deel
Om je een goede basis te geven, hebben de stages in de eerste 2,5 jaar een algemeen karakter en zijn er veel verschillende mogelijkheden. Je kunt stage lopen bij gespecialiseerde, academische poliklinieken maar ook bij perifere en meer algemene poliklinieken. Al deze mogelijkheden geven je ook de kans eens uit je ‘comfort zone ‘ te stappen en een stage te doen die je in eerste instantie niet zo aantrekkelijk vindt.

De laatste 2 jaar: het verdiepende deel
In de laatste 2 jaar verdiep je je in 1 van de aandachtsgebieden:

  • volwassenenpsychiatrie
  • ouderenpsychiatrie of
  • kinder- en jeugdpsychiatrie

Voor de opleiding in het aandachtsgebied kinder- en jeugdpsychiatrie werken wij samen met andere instellingen.

Academische werkplaatsen
Tijdens de opleiding Psychiatrie profiteer je van de inspirerende sfeer van de academische werkplaatsen, waar onderzoek en patiëntenzorg hand in hand gaan. Ook kun je profiteren van de intensieve samenwerking tussen GGZ inGeest en Amsterdam UMC locatie VUmc.

Sollicitatieprocedure
Er is één keer per jaar een sollicitatieronde voor de beschikbare plekken. Op basis van de brieven maken we een selectie. Als we je selecteren, krijg je een uitnodiging voor de sollicitatieronde. Die bestaat uit 2 dagdelen.

Tijdens het 1e dagdeel:

Vragen we je een presentatie te geven over de leerdoelen die je wilt behalen in het eerste opleidingsjaar. We willen graag weten welke sterke kanten jou helpen om die doelen te halen, welke zwakkere kanten dat kunnen bedreigen en hoe je dat gaat voorkomen. Ga je speeddaten met de opleiders.

Na het 1e dagdeel krijg je bericht of we je uitnodigen voor het 2e dagdeel. Dat bestaat uit:

Een gesprek met een acteur die een casus van een patiënt naspeelt. Gesprekken met 2 verschillende commissies. We bespreken onder andere je referenties, die we dan hebben nagetrokken. Aan het einde van de 2e dag bellen we je met de uitslag en met feedback.

Start van de opleiding
Als je bent aangenomen, start je eind maart met de introductieperiode en op 1 april met de opleiding.

Contact
Prof. dr A.J.L.M. (Ton) van Balkom, opleider van de psychiatrie-opleiding
Dr. N. (Neeltje) Batelaan, plaatsvervangend opleider

Zij zijn bereikbaar via het secretariaat:
Annemieke van der Lans, hoofd opleidingsbureau psychiatrie en managementassistente Ton van Balkom
020 788 4549
a.lans@ggzingeest.nl

Sylvia van Rees, managementassistente opleiding psychiatrie
020 788 4641
s.rees@ggzingeest.nl 

Ga naar de vacature

Stel een vacature alert in