Tyrell van Leeuwen

Tyrell van Leeuwen haalde in 2006 zijn hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Hij koos na zijn opleiding voor een andere richting en werkte o.a. als grondsteward en metrobestuurder. Via de Talentpool van GGZ inGeest heeft hij afgelopen 7 maanden de kans gekregen om werkervaring bij GGZ inGeest op te doen. Hij werkt nu als begeleider in de Flexpool van GGZ inGeest.

“Nu mijn eerste periode van de Talentpool er al weer op zit, kijk ik terug naar een korte intensieve tijd waarin ik veel heb gezien en geleerd. De eerste maand boventallig, maar wel al heel snel gewoon meedraaien op de afdeling en zoveel mogen werkzaamheden zelfstandig verrichten. Meedraaien met de dagstructuur, praatjes maken, luisteren naar de problemen en positief aansturen.

Periode 1: De Bocholtstraat en Amstelmere MC & MHC
Het is een dynamische kliniek op de Bocholtstraat, waarbij iedere dag weer anders is. Gelukkig waren er ook rustige periodes waar bij er gewoon gezellig kon worden gelachen met een kopje koffie. Dat hoort er ook gewoon bij en dat heeft mij aangenaam verrast. Je komt bij mensen in hun (hopelijk) tijdelijke leefomgeving en dan kom je best dichtbij de cliënt als mens. De professionaliteit van het team, kennis en informaliteit maken het makkelijk om met alle complexe facetten om te gaan. Lachen is dan toch best belangrijk. Daarnaast mocht ik ook aanwezig zijn bij de gesprekken met de behandelaren en psychiater, daar heb ik ook weer veel van geleerd. De laatste 2 à 3 weken heb ik ook nog de verhuizing naar kliniek Amstelmere meegemaakt en dat bracht ook weer een nieuwe frisse energie teweeg. Voor het team en de cliënten was het zeker wennen maar ook mooi om te zien hoe mensen daardoor positief kunnen veranderen. Alom een mooie ervaring!

Periode 2: De Nieuwe Valerius HC
Nadat ik mijn eerste periode had afgerond, kreeg ik meer zelfvertrouwen om mezelf te laten zien. Ik had immers al een beetje ervaring opgedaan, maar toch bleek dat er nog heel wat viel te leren. Op de HC zijn de mensen soms wat intenser en hebben meer aandacht nodig. Hand in Hand of Oog in Oog, kregen voor mij meer betekenis. Ik ging 1-op 1-begeleiding bieden en alles in de gaten houden tijdens die dienst. Dat had ik nog nooit eerder gedaan, dus daar heb ik weer veel van geleerd.
Uiteindelijk was het een goede leerschool, ondanks dat het soms moeilijk en uitdagend was. Veel dingen gewoon doen, indien veilig, is voor mij dan ook het meest praktisch. Dan pik ik het sneller op. In deze periode heb ik ook moeten leren loslaten. Ik doe mijn best, maar ik kan nog niet alles. Er waren dagen die best veeleisend waren, waarbij er veel gesprekken plaatsvonden, waaronder een zitting i.v.m. een zorgmachtiging of crisismaatregel. Dan ben je de hele dag in de weer, terwijl andere cliënten ondertussen ook aandacht nodig hebben. Hier werd mij dan ook duidelijk, dat het belangrijk is om dichtbij jezelf te blijven en zaken rustig af te maken voordat je aan wat nieuws begint. Kort samengevat, heel veel gezien en geleerd en mooie mensen leren kennen.

Periode 3: Zuiderpoort Afdeling Ouderen Unit B, C1 & C2
Op de afdeling Ouderen kom je er al snel achter dat het een hele andere tak van sport is. Er werd mij verteld dat er een wereld voor je open zal gaan, en dat bleek achteraf ook helemaal te kloppen. Psychiatrie gecombineerd met cognitieve problemen en somatische klachten. Soms is de diagnose alleen psychiatrisch en soms alleen cognitief, maar vaak gaat het wel om multi-morbiditeit. Dat maakt het werken met deze doelgroep veel moeilijker, maar ook uitdagender en erg leerzaam. Het werk is erg afwisselend: soms moet je ook zwachtelen, een catheterzak verwisselen, orthostatische hypotensie meten of de bloedsuiker prikken/meten. Hierin word je geschoold tijdens de cursus Ouderen, zodat je daarna gelijk de geleerde vaardigheden kan toepassen in de praktijk. Een collega omschreef ouderenpsychiatrie als een meer zorgzame manier van begeleiden’ en daar kan ik mij helemaal in vinden. Het is niet altijd duidelijk waarom een cliënt zich niet lekker voelt, en dan is het gewoon aandacht geven en luisteren het enige wat je nog kan betekenen. Dit geeft ook gelijk voldoening, want iemand kan hier ontzettend van opklaren.

Afsluiting
Het Talentpool-traject is voor mij een periode geweest waarin ik veel heb gelachen. Je leert heel veel in de praktijk, in cursussen en tijdens e-training. Kortom, een unieke kans om te gaan werken in de psychiatrie en je hart te openen voor de diverse cliënten in de GGZ.”

 

Solliciteer direct naar een plek in de Talentpool

Stel een vacature alert in