Els Dozeman

Vorige week sprak ik met Els Dozeman. Eén van de eerste verpleegkundigen die de opleiding tot verpleegkundig specialist deed bij GGZ inGeest. Haar affiniteit voor psychiatrische problematiek ontstond door haar eigen ervaringen met psychiatrische ziekte binnen haar familie. Els is opgeleid tot bewegingswetenschapper, maar liet zich omscholen tot verpleegkundige en met haar academische achtergrond was het volgen van de opleiding tot verpleegkundig specialist een logische vervolgstap.

“Als verpleegkundig specialist moet je zelfvertrouwen hebben en je kop boven het maaiveld uit durven steken. Ik heb geleerd het woord ‘ik’ vaker te gebruiken in zinnen, ook al was ik soms bang wat anderen daarvan zouden vinden.”

Ze begon in 2002 aan de opleiding, hoewel het voor haar toen nog niet duidelijk was waar ze precies aan begon. ‘De opleiding tot verpleegkundig specialist is zwaar’ zegt Els.’Veel verpleegkundigen hebben de eigenschap dat ze zorgzaam zijn. Gelukkig maar,’ zegt Els, ‘want zorgen hoort bij ons beroep. Je ziet echter wel vaak dat verpleegkundigen daardoor meer moeite hebben met het stellen van hun grenzen en ze zetten zichzelf vaak op de tweede plek. Als verpleegkundig specialist moet je zelfvertrouwen hebben en je kop boven het maaiveld uit durven steken. Ik heb geleerd het woord ‘ik’ vaker te gebruiken in zinnen, ook al was ik soms bang wat anderen daarvan zouden vinden.’

GGZ inGeest was één van de eerste instituten die de opleiding tot verpleegkundig specialist aanbood. Voorheen werd ook de tweejarige opleiding aangeboden, maar inmiddels ziet GGZ inGeest het belang van de driejarige opleiding in. Els legt uit: ‘Je dient je te ontwikkelen tot een regiebehandelaar, iemand die het gesprek aangaat met andere regiebehandelaren, zoals GZ-psychologen en psychiaters. Je staat op gelijke voet en draagt de verantwoordelijkheid voor het overzicht over de behandeling. Dat kan alleen door voldoende ervaring op te doen. Om deze reden bieden we alleen de driejarige opleiding aan, zodat onze VIOS’en (verpleegkundige in opleiding tot specialist) ervaring kunnen opdoen op verschillende afdelingen.’ Zegt Els. ‘Op deze manier leer je diverse werkplekken kennen en kom je erachter wat bij je past.’

Els Dozeman is niet alleen opleider en verpleegkundig specialist, maar ook senior onderzoeker. Tijdens de opleiding doe je namelijk wetenschappelijk onderzoek en word je opgeleid om mee te denken met innovaties. Zelf werkte ze na haar opleiding aan een promotieonderzoek naar ‘Het voorkomen van angst en depressie binnen verzorgingstehuizen.’ Zij heeft nu dus ook de graad van doctor.

Maar wat drijft Els Dozeman nu echt? Els zegt: ‘Het leukste vind ik dat ik zowel behandelaar, opleider als onderzoeker kan zijn. Op drie manieren help ik mee om de beste zorg aan te kunnen bieden en kwetsbaren in onze samenleving te kunnen helpen. Ik doe dit bij GGZ inGeest omdat wij al 20 jaar de opleiding tot verpleegkundig specialist aanbieden. Ik bekleed een academische functie en heb bij GGZ inGeest te maken met de stadsproblematiek van Amsterdam. We zijn een betrouwbare organisatie en doen ontzettend veel onderzoek in samenwerking met het VUmc en dat maakt het ontzettend leuk om voor GGZ inGeest te werken.