Begeleider Arjen Doevendans bij de Flexpool

Hiervoor was Arjen activiteitenbegeleider, maar hij heeft een overstap naar begeleider gemaakt omdat hij dichter bij huis wilde werken. Hij heeft gekozen om te werken als begeleider bij de de flexpool omdat hij zelf zijn diensten wil kunnen uitkiezen.

De reden dat hij voor een functie als begeleider heeft gekozen is dat je meer verantwoordelijkheid draagt. Als begeleider mag je medicatie uitdelen en begeleid je cliënten één op één. Het verschil met een verpleegkundige is voornamelijk het somatische deel. Je voert geen verpleegkundige handelingen uit.

Hoe ziet je dag eruit?
‘s ochtends krijg je een overdracht van de nachtdienst, je zet het ontbijt klaar, wekt cliënten (niet iedereen wordt gewekt), je verdeelt de cliënten onder de begeleiders en verpleegkundigen van die dag, controleert medicatie, de nachtdienst zet deze voor de dagdienst klaar en de dagdienst checkt dubbel of iedereen de juiste medicatie krijgt. Dan begint tussen 9:00 en 10:00 uur het uitdelen van de medicatie. Er wordt gestimuleerd dat cliënten hun medicatie zelf komen ophalen.

Vervolgens lees je je in over de cliënten die je die dag gaat begeleiden. Cliënten mogen geen voorkeur geven aan wie hun die dag begeleidt. Het verschil tussen vaste en flex begeleiders is dat de flex begeleider zich steeds opnieuw moeten inlezen over de cliënten die je begeleidt, omdat dit iedere keer weer andere cliënten zijn.

Vervolgens zoekt Arjen de cliënten op die hij die dag begeleidt en kijkt per cliënt wat er moet gebeuren die dag. Als het mogelijk is ga je met de cliënt actief dingen ondernemen zoals wandelen, dit hangt wel af vd toestand van de cliënt en de drukte op de afdeling.

Rond 10.00 uur is er artsenoverleg soms is daar maar een begeleider bij aanwezig. Tussendoor zijn er ook afspraken waar je bij aanwezig moet zijn zoals een zitting of gesprek met de arts, soms puur voor de veiligheid en soms om een cliënt te ondersteunen. Om 15.00h is er weer een overdracht met de nachtdienst.

Wat maakt het werk zo leuk?
Arjen werkt graag met mensen en mensen met psychische ziektes worden vaak gestigmatiseerd omdat hun ziekte vaak niet zichtbaar is. Hij werkt al heel lang voor GiG en is lid van de ondernemingsraad. Nu hij ook in de OR zit biedt dat extra afwisseling en uitdaging. Hij is hierdoor meer met de organisatie betrokken en ook met wat er achter de schermen speelt.